Natuurjournaal 11 juli

Dwergstern trekt door het land en zoek naar rupsen van wolfsmelkpijlstaart

De dwergstern is de kleinste stern die in ons land broedt. Hij is maar half zo groot als een visdief, en die is ook al niet zo groot. De dwergstern is geen erg algemene soort, hij komt voornamelijk voor in de Delta en het Waddengebied. Hier broeden dwergsternen in kleine kolonies. De meeste jongen zijn inmiddels volwassen en maken zich klaar voor hun eerste oversteek naar het verre zuiden. Vanaf juli begint de trek naar Afrika, en neemt de kans dat je een dwergstern ziet of hoort in de rest van het land toe. Ook vogels uit hoger gelegen broedgebieden trekken dan door Nederland. Daarvoor moet je wel ‘s nachts actief zijn, want de dwergstern trekt voornamelijk ‘s nachts.

Wolfsmelkpijlstaart (Bron: Bart Vastenhouw)

Sommige rupsen zijn net wat indrukwekkender dan andere. Rupsen van de pijlstaarten, een groep nachtvlinders, zijn bijvoorbeeld vaak opvallend mooi. Zo is er de rups van de wolfsmelkpijlstaart, die nu te zien is. Hij is erg zeldzaam, maar des te indrukwekkender als je hem wel tegenkomt. De soort is vooral te vinden in de rivierduinen van de Rijn en de Maas, en het duingebied langs de kust. De vlinders van de wolfsmelkpijlstaart vliegen van mei tot in september. In de avondschemering worden deze vlinders actief. Ook zij zijn mooi: groot met gevlekte vleugels.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga