Natuurjournaal 2 juni

Meerkoet heeft tweede nest en edelhert heeft jongen

Meerkoeten kunnen meerdere nesten per jaar hebben. Vele zitten nu alweer op nest twee of wellicht zelfs nest drie. Wie weet hoeveel er nog volgen? Het is vreemd om te zien dat er ondertussen nog steeds jongen van een eerder nest rondzwemmen. Hoewel ze zelf al voedsel kunnen vinden, bedelen zij nog altijd eindeloos bij hun ouders. Die hebben dus dubbel werk te doen. Je zult maar zulke kinderen hebben; en er nog aan toegeven ook! Intussen moeten de meerkoetouders ook nog optreden tegen mogelijke indringers in hún water. Eenden worden er bijvoorbeeld vierkant uitgeschopt, geen kans! Wat een drukte. Ga er eens een tijdje naar zitten kijken en vermaak je.

Edelherten (Bron: Bart Vastenhouw)

In deze tijd zoeken hoogdrachtige edelherthindes een rustig plekje op. Ze blijven een tot twee weken afgezonderd van de kudde, en krijgen in die tijd alleen hun jongen. Meestal krijgt een hinde één kalf, heel soms zijn het er twee. Zoals bij veel hoefdieren kunnen de jongen heel snel staan en lopen. Dat doen ze in de eerste dagen van hun leven echter nog niet veel. Ze blijven liever verscholen in het hoge gras liggen, goed verstopt voor roofdieren. Het helpt dat kalfjes bij de geboorte een gevlekte vacht hebben, zo vallen ze minder op. Na ruim een week kunnen de kalfjes goed genoeg lopen om hun moeder bij te houden, en volgen ze haar. Dan ontmoeten ze ook de andere kalfjes in de kudde. Edelhertkalfjes vormen vaak groepjes die samen spelen, net als mensenkinderen!

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Bart Vastenhouw, Saxifraga