Veldmuis

Natuurjournaal 23 juli

Veldmuis heeft vijfde nestje en noordse stern vliegt langs

Muizen staan erom bekend zich snel te kunnen voortplanten, en dat geldt ook voor de veldmuis. Van maart tot oktober kunnen de vrouwtjesmuizen elke maand een nieuw nestje krijgen. Meestal krijgt ze zo’n vijf of zes kleine muisjes in een nestkamer onder de grond, die is bekleed met grashalmen. De mannen zijn intussen druk bezig hun territorium te verdedigen. Veldmuizen komen vooral voor in gebieden met lage vegetatie, zoals weilanden en akkerland. In de avondschemering en ‘s nachts komen ze het meest uit hun gangen om voedsel te zoeken: planten, zaden, vruchten en wortels. Af en toe eten ze een spinnetje. Om de kans om zelf opgegeten te worden kleiner te maken, komen veldmuizen allemaal tegelijk tevoorschijn. De vogels die op ze jagen – buizerd, torenvalk, ransuil en kerkuil – zijn echter ook niet gek en zorgen dat ze dan op de uitkijk zitten.

Noordse stern vliegend
Noordse stern (Bron: Rob Felix)

De noordse stern is kampioen langeafstandstrekken. De soort broedt in het Arctische gebied, maar overwintert op het zuidelijk halfrond, zelfs op Antarctica. Er broeden ook wel noordse sternen in Nederland, maar dat is de zuidgrens van hun broedgebied. De komende tijd trekken de vogels uit noordelijker broedgebieden naar het zuiden. Ze maken daarbij regelmatig een tussenstop in Nederland. Aan de kust en op de Wadden zijn tijdens hun trek noordse sternen te zien. Vergeet je verrekijker niet als je een dagje naar het strand gaat! Weten wanneer je de grootste kans hebt op een noordse stern? Markeer hem dan als favoriet in de Nature Today-app.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl; Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga ; Rob Felix, Saxifraga