Natuurjournaal 28 maart

Staartmees bouwt een nest; vos werpt in haar nest

De staartmees is een schattig meesje, met een klein snaveltje, een bolvormig lichaam en natuurlijk de bekende lange staart. Je kunt hem ook in parken en tuinen zien. Vaak vliegt hij samen met andere mezen, goudhaantjes of boomkruipers rond op zoek naar eten. Vanaf nu begint de staartmees met het bouwen van een nest, een ingewikkeld bolletje met een opening aan de bovenzijde. Dit nest maakt hij van korstmos, veertjes en ander zacht materiaal. Omdat de staartmees zo’n lange staart heeft, en zijn nest niet zo groot is, moet hij zijn staart op zijn rug leggen tijdens het broeden!

Vos (Bron: Dirk Hilbers)

Het zijn spannende tijden voor de vos! Het vrouwtje is al zo’n vijftig dagen drachtig en binnenkort worden de eerste jongen geboren. Nu blijft het vrouwtje in haar nest om zich voor te bereiden op de bevalling. Aan het mannetje de taak om haar regelmatig eten te brengen. Het vrouwtje kan wel veertien jongen tegelijk krijgen, maar meestal zijn het er vier of vijf. Als ze geboren worden, zijn ze nog hulpeloos en helemaal afhankelijk van de zorg van de ouders. Pas na twaalf dagen gaan de oogjes open. Het duurt wel drie tot vier weken voor ze voor het eerst buiten het hol komen. Tot die tijd zorgt moeder vos voor de jongen terwijl vader voor het eten zorgt.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Dirk Hilbers, Saxifraga