Noordse kauw

Natuurjournaal 5 november

Winterse kauw en wezel op muizenjacht

De slimme kauw is een succesvolle stadsbewoner. Je ziet ze vaak in paartjes: liefdespartners voor het leven. ’s Avonds verzamelen ze zich in grote groepen. Kauwen trekken niet weg, maar er zijn hier nu wel wintergasten op bezoek. Dat zijn broedvogels uit Oost- en Noord-Europa. Sommige daarvan zijn een andere ondersoort: de Russische kauw. Deze vogels hebben een lichtgrijze band aan beide zijden van hun nek. Tussenvormen van onze kauw en de Russische kauw worden Noordse kauwen genoemd. Die hebben iets minder duidelijke halsstrepen. Zie je een kauw met zo’n grijs sjaaltje, dan weet je zeker dat hij van ver komt.

Wezel
Het verschil tussen wezel en hermelijn zie je aan de rommelige grens tussen de bruine en witte vacht van de wezel (Bron: Piet Munsterman)

Wezels zijn geen alleseters, ze eten vooral veldmuizen of andere woelmuizen. Niet omdat ze zo’n verfijnde smaak hebben, maar omdat ze echt supergoed zijn in woelmuizen vangen. Wezelvrouwtjes zijn zo klein, dat ze in de muizengangen en -holletjes passen. Probeer dan maar eens te ontsnappen! Per dag eten ze een kwart van hun lichaamsgewicht. Voor de vrouwtjes is dat één muis, voor de grotere mannetjes twee. In jaren met veel muizen groeien jonge wezels snel op, en krijgt de wezel in de herfst een tweede nestje. Dat zal dit jaar niet het geval zijn: door het natte weer in februari hadden veldmuizen het lastig. Ook de uilen hadden dit voorjaar last van het muizentekort. In de herfst zijn muizenpopulaties gewoonlijk op hun grootst, dus wezels kunnen nu volop op veldmuizenjacht.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Jurrien-Uiterwijk, Waarneming.nl; Piet Munsterman, Saxifraga